Wodociąg z jeziora - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Wodociąg z jeziora 2013/01/30 21:44 #1

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 12
Zastanawia mnie czy róznica poziomów między lustem jeziora a płaszczyzną miasta była na tyle wystarczajaca aby woda bez problemu spłynęła do miasta. A żeby "rura" nie zalała miasto musiał być na końcu jakiś "kran" ;) . Oczywiście mogła też zasilać zwykła studnię (naczynia połączone)
Nie mam żadnej dokładnej mapy wysokościowej aby to sprawdzić. Ma kto coś takiego?
No i jeszcze : jaka trasą przebiegał rurociąg ? tak aby nie wisieć w "powietrzu" nad fosą...

W linku nasza-orneta.pl/forum/orneta-do-roku-193...ezioro-mieczowe.html zwróciłem uwagę na "zniknięcie wyspy". Może wyspa ta znikneła w wyniku prowadzonych prac wydwydobywczych przez cegielnię? Pojawienie sie nowych źródeł wody....A może zaistniała potrzeba wyższego poziomu wody dla zasilania cegielni...Pytania czekają na odpowiedzi.

Wodociąg z jeziora 2013/01/30 22:18 #2

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
a tu dla ciekawych: system wodociagów średniowiecznych w Głogowie. Może i u nas było podobnie?
www.glogow.pl/ezg/index.php/Wodoci%C4%85...iowiecznych_miastach

Wodociąg z jeziora 2013/01/31 15:15 #3

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Ciężko cos znaleźć o systemie wodociagów w sredniowieczu (ryciny), ale zapodaje dwa zdjęciqa. Jedno" rur " wodociągowych", a drugie system tłoczenia wody na wyższy poziom

Załączniki:
REKLAMA

Wodociąg z jeziora 2013/01/31 21:18 #4

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 41
Nie było możliwości dostarczenia wody do miasta bez zwiększenia jej ciśnienia. To stało się możliwe dopiero, gdy powstały wodociągi miejskie i ,,wieża ciśnień".

Wodociąg z jeziora 2013/01/31 21:43 #5

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
W linku , który wczesniej wrzuciłem prototyp wieży ciśnień powstał juz na początku XV wieku. Przykład z Głogowa . Może i Orneta skorzystała z tego pomysłu. Przecież osadnicy w Ornecie wywodzili się właśnie temtych rejonów. Mogli z sobą przywieźć pomysł "wzmocnienia ciśnienia".
"Dzieje Ornety" zapodaja , że wodociagi i kanalizacje uruchomiono w 1901 roku. Mysle , ze system zopatrywania w wode był wczesniej.
Do Alberta: możesz poszperać w "Dominium Warmińskim" na ten temat? Dzieki

Kiedy powstało jezioro mieczowe ? 2013/01/31 22:13 #6

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
Mieszkańcy Głogowa mieli do dyspozycji Odrę, mieszkańcy Ornety strumień.
Głogów jest jednym z najstarszych miast Polski, stolicą Księstwa Głogowskiego - duży może więcej. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jego pramieszkańcami byli Rzymianie, którzy potrafili z wodą cudeńka wyprawiać.
Orneta była małym miasteczkiem i według mnie jej mieszkańców nie było stać na takie fanaberie.
Poza tym rodziny woziwodów i nosiwodów też musiały się z czegoś utrzymywać.

Kiedy powstało jezioro mieczowe ? 2013/01/31 22:33 #7

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Achtremczyk "Dzieje Ornety" str. 37, "Górny Staw powstał prawdopodobnie, gdy budowano fortyfikacje, po spietrzeniu wód wspomnianego bezimiennego strumienia. Z tego stawu już w XV stuleciu miasto zaopatrywało sie w wodę pitną, rozprowadzana specjalnymi rurami."
Może Albert znajdzie coś jreszcze w "Dominium warmińskim"...jesli bedzie miał ochotę :)

Kiedy powstało jezioro mieczowe ? 2013/01/31 23:03 #8

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
Z całym szacunkiem dla wiedzy profesora Achremczyka, ale coś mi tutaj nie gra.
Sam miałeś wątpliwości:
,,No i jeszcze : jaka trasą przebiegał rurociąg ? tak aby nie wisieć w "powietrzu" nad fosą..."
Już ich nie masz?

Kiedy powstało jezioro mieczowe ? 2013/01/31 23:23 #9

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
Oczywiście - teoretycznie jest to możliwe.
Nie trzeba szukać daleko, Wzgórze Katedralne we Fromborku (Twoja rycina z postu 17) w ten sposób było zaopatrywane w wodę - ale innej możliwości nie było.
Jeżeli coś podobnego miałoby funkcjonować w Wormditt, to musiałaby istnieć jakaś przepompownia (prawdopodobnie niejedna).

Kiedy powstało jezioro mieczowe ? 2013/01/31 23:24 #10

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Gdyby nie było watpliwości w tak specyficznnej dziedzinie nauki jak historia, jakiez życie było nudne. I dla tego lubie podrążyc temat jesli mam wątpliwości. Oczywiście z szacunkiem do odmiennego zdania adwersarzy.
Zakładam na podstawie tego co przeczytałem , że rurociąg w sredniowiecznej Ornecie był.
Inna sprawa to zagadnienie techniczne: jak przesyłno wodę. I to chciałbym wyjaśnić.
Ty od razu zanegowałeś , że nie było takie systemu. Może tez masz rację. Ale to spróbuj poprzeć. Ja przytoczyłem kilka faktów i kilka sugestii do wyjasnienia.
Na razie mam tylko twoją opinię, negatywną.
Poczekajmy na inne.
Ruruciagi nie były w tamtych czasach fanaberią. Występowały w wielu miastach nie tylko na Śląsku (podałem przykład Głogowa), gdzie odcisnął się wpływ ekspansji rzymskiej (to twoja opinia).
Przykład bliższy: Reszel.Tam zbudowli rurociąg. Nie piszą tylko o systemie podnoszenia ciśnienia.
www.reszel.pl/woda-do-reszla,23,119.html