Wodociąg z jeziora - Strona 6 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Wodociąg z jeziora 2013/02/04 20:29 #51

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21
Górny Staw musiał być strategiczny miejscem skoro w urzędzie był człowiek specjalnie powołany do czuwania nad miejską cegielnią i właśnie Górnym Stawem.

Wodociąg z jeziora 2013/02/04 21:51 #52

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 12
Mój niemiecki końcu sie na "hande hoche Stilitz, raus Hans Klos".
W tym cytacie jest cos o jakims posrednim stawie i sluzie (jazie).
Śluza skojarzyła mi sie od razu z kanałem. Tak było w Gdańsku i Elbklągu. Rury szły już w mieście. Ale to barrrrrrdzo wczesny okres średniowiecznego PEWiKu. W Ornecie mogły być od razu kładzione rury.
No i jeszcze ki grom kopali studnie jak mieli położony system rur? Może uzupełnienie systemu.
Pewnie czytałeś posty Mike z PFE. Stwierdził , ze jedna rura 20cm wystarczała.

Cicho liczę , że ktoś fachowo przetłumaczy ten tekst :(

Wodociąg z jeziora 2013/02/04 22:09 #53

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 41

albert napisał: Staw zaopatrywał miasto w wodę za pomocą drewnianych rur(wodociągu)do czasu uruchomienia (wykopania) głębokich studni.On(wodociąg) zasilał miasto od strony fosy wschodniej.

Otóż w tym tekście nie jest napisane od której strony rurociąg zaopatrywał miasto w wodę.
Odnoga wschodnia zaopatrywała ,,miejskie Fosy Jana" i Staw Łaziebny, zwany również Krowim.
REKLAMA

Wodociąg z jeziora 2013/02/04 22:20 #54

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 41
Ten średniowieczny ,,wodociąg" nie był idealnym rozwiązaniem, ta woda była zanieczyszczona (zagrożenie chorobami) i prawdopodobnie niezbyt smaczna. Dlatego też wykopano studnie głębinowe. Pytanie - kiedy ?

Wodociąg z jeziora 2013/02/04 22:25 #55

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

Aszok napisał: Ten średniowieczny ,,wodociąg" nie był idealnym rozwiązaniem, ta woda była zanieczyszczona (zagrożenie chorobami) i prawdopodobnie niezbyt smaczna. Dlatego też wykopano studnie głębinowe. Pytanie - kiedy ?

:cheer: woda z głębokiej studni a woda nawet z ukochanego stawu to jednak jest różnica bo to prawie taka sama woda ale prawie robi różnice.

Robcio pewnie kończy makietę tego wodociągu

Wodociąg z jeziora 2013/02/04 22:40 #56

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 12
Dzięki Ewo za podsunięcie następnego pomysłu na pokazanie kawałka Ornety. Jednak zbieranie materiału zabiera sporo czasu.
Tak było z zamkiem biskupim i młynami oraz dworcem kolejowym.
Nie wiem który temat wczesniej zamknę. Wtedy wezme cos nowego na makietę.
Podrzucam nowe posty naszych kolegów z portalu PFE. Zamieścili świetne zdjęcia rur i ich ułożenia w mieście I. Kanta. Polecam
www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=135&t=27540&start=25

Wodociąg z jeziora 2020/02/28 23:43 #57

• zosia
  • zosia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert od polityki
  • Otrzymane podziękowania: 0

albert napisał: Skąd pomysł że w każdym domu miała by być kopana studnia?Pisząc o odkrytej studni miałem na myśli tą odkrytą w czasie prac budowlanych i zbadaną przez archeologów

Praktycznie każda miejska parcela posiadała własną studnię. Bogatsi ceglaną lub kamienną, reszta drewniane. Każda posiadała własne alaszambo

Wodociąg z jeziora 2020/02/29 11:02 #58

• Grażynka
  • Grażynka Avatar
  • Gość
Wodociągi miejskie na Warmii w czasach Kopernika Doprowadzona jednak w pobliże miasta woda mogła już zostać po niwelacji terenu i skonstruowaniu odpowiednich urządzeń wykorzystana do napełniania 7 studni miejskich. Czyniono to za pomocą drewnianych. Dodać należy, że podobny sposób napełniania studni miejskich w wodę zastosowano w Ornecie i Olsztynie.

Wodociąg z jeziora 2020/02/29 11:36 #59

• Krzysztof U
  • Krzysztof U Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 16
Wbrew pozorom nasi przodkowie radzili sobie z tłoczeniem wody ponad poziom źródła. Kiedyś przeglądałem publikację opisująca dostarczanie wody do katedry we Fromborku. Zatrudniono fachowca który zaprojektował i zbudował całą instalację. Była bardzo skomplikowana ponieważ po zniszczeniach wynajęty inny fachowiec nie był w stanie przywrócić jej poprzedniej wydajności.

Załączniki:

Wodociąg z jeziora 2020/03/13 00:50 #60

• Leszek
  • Leszek Avatar
  • Gość
Wormditt był jednym z nielicznych miast które w XV wieku miały wodę rozprowadzaną rurami.