zamek w Ornecie - Strona 15 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

zamek w Ornecie 2025/10/25 21:14 #141

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

Pokazuje na przykładach budowle obronne które mogą być odnośnikiem dla zamku biskupiego w Ornecie. Trzeba zdać sobie sprawę , ze nigdzie nie znajdzie się materiałów dokładnie opisujących budowę zamku w Ornecie. Trzeba się opierać na tych elementach co były standardem w tamtych czasach (XIV wiek)

Na materiałach Streibrechta oparto wiele polskich prac poświęconych tematowi krzyżackich warowni. Np Arszyńskiego "Budownictwo warowne Zakonu Krzyżackiego w Prusach" i pewnie każdy z nasz to przeczytał.

Tu jest do ściągnięcia z legalnego źródła kpbc.umk.pl/dlibra/publication/8454/edition/19394/content

Załączniki:

zamek w Ornecie 2025/10/25 23:07 #142

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość
Dzięki pani Ewo za linka. Pozdrawiam

zamek w Ornecie 2025/10/29 13:32 #143

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość
Witam forumowiczów. Uważam że zamkowa wieża była wykorzystywana podobnie jak w innych zamkach jako areszt.
REKLAMA

zamek w Ornecie 2025/10/29 22:03 #144

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin

Witam forumowiczów. Uważam że zamkowa wieża była wykorzystywana podobnie jak w innych zamkach jako areszt.

Dokładnie tak było. Wieża służyła jako areszt za naruszenia miejskiego prawa. Pozdrawiam

zamek w Ornecie 2025/10/29 22:53 #145

• bolek
  • bolek Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0

Czy to prawda że zamek w Ornecie miała tylko jedno skrzydło? Ktoś na FB tak skomentował/

Niektóre polskie opracowania popularno-naukowe tak twierdzą np w pracy Małgorzatay Jackiewicz-Garniec i Mirosława Garniec
ZAMKI PAŃSTWA KRZYŻACKIEGO W DAWNYCH PRUSACH POWIŚLE, GÓRNE PRUSY, WARMIA, MAZURY

znajdujemy taki tekst

"Niewielki zamek ornecki wzniesiono na początku XIV wieku był siedzibą biskupiego administratora składał się z jednego skrzydła (nie znamy rozkładu wnętrz) i murów wzmocnionego wieżą i basztami okalającego pięcioboczny dziedziniec"

Mam tą książkę. Szkoda kasy. W temacie Ornety zupełnie nieprzydatna.

zamek w Ornecie 2025/10/30 08:55 #146

• Krzysztof U
  • Krzysztof U Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 16
Książka jak książka. Z pustego i Salomon nie naleje. Dla laika traktującego temat powierzchownie jest dobrym źródłem podstawowych informacji na temat zamków w Prusach.

zamek w Ornecie 2025/10/30 21:20 #147

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
A mnie męczy cały czas temat fundamentów na których posadowiono obie szkoły. Mam już chyba zrobione ze 100 rysunków w różnych konfiguracjach na których skrzydła zamku stoją na tych fundamentach. Ten chyba pójdzie na bęben do przeróbki cyfrowej

Załączniki:

zamek w Ornecie 2025/11/02 12:44 #148

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
Mój rysunek po cyfrowej obróbce. Skrzydła zamku posadowione tak by pasowało do zachowanych fundamentów.

Załączniki:

zamek w Ornecie 2025/11/03 09:44 #149

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość
A co z dodatkowymi murami obronnymi przed zamkiem?

zamek w Ornecie Wczoraj 00:51 #150

• Johan
  • Johan Avatar Autor
  • Gość

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie naszego orneckiego zameczka. W jaki sposób biskup załatwiał swoje potrzeby sanitarne mieszkając w zamku?

Dansker (Danzker, gdanisko) – jeden z elementów architektonicznych średniowiecznych zamków warownych, występujący w formie wykusza lub wieży usytuowanej na zewnątrz linii murów obronnych, pełniący funkcje latryny, ustępu. W źródłach pisanych występują też takie określenia jak: cloaca, priveta, locus secretus czy das heimliche gemach