zamek w Ornecie - Strona 14 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

zamek w Ornecie 2025/10/17 18:49 #131

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie naszego orneckiego zameczka. W jaki sposób biskup załatwiał swoje potrzeby sanitarne mieszkając w zamku?

W średniowieczu takie sprawy załatwiało się po najniższej linii oporu czyli do najbliższej wody. Być może toaleta była w wysuniętej wieży i nieczystości trafiały prostu do Drwęcy.

Załączniki:

zamek w Ornecie 2025/10/19 15:34 #132

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość
A zastanawialiście się państwo nad procesem wybudowania takiego zamku jak ten w Ornecie? Zerowe zaludnienie w okolicy. Brak materiałów budowlanych, brak fachowców i brak sprzętu. Zastanawia mnie jak mógł wyglądać od zera cały proces związany z zamkową inwestycją.

zamek w Ornecie 2025/10/19 17:12 #133

• Tygrysek
  • Tygrysek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert od polityki
  • Otrzymane podziękowania: 7
Dobry temat do analizy procesów inwestycyjnych w realiach średniowiecza ma przykładzie rozbudowy systemów obronnych Ornety.
REKLAMA

zamek w Ornecie 2025/10/19 21:25 #134

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21
W Braniewie coś już działało czyli można założyć że z tamtego kierunku zarządzano inwestycją zamkową w Ornecie. Podobne obiekty w Prusach wciąż powstawały więc fachowcy pozostawali w zasięgu. Ile takich ekip było? Budulec? Cegła już ornecka? Pytań jest dziesiątki. Może znacie jakieś dobre źródła w temacie warownego budownictwa?