Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia - Strona 5 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2020/02/12 19:15 #41

• Leszek
  • Leszek Avatar
  • Gość
Jedyną znaną ornecką firmą która reklamowała się w ówczesnych książkach adresowych była fabryka tytoniu

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2020/02/13 16:28 #42

• myszka
  • myszka Avatar
  • Gość
Wiosną 1946 roku podczas akcji odgruzowywania miasta burmistrz miasta informował że zabezpieczono budynki browaru, stolarni, cegielni, kościoła ewang. oraz szpitala przy Olsztyńskiej. O który browar mogło chodzić?

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2020/02/23 01:11 #43

• Tygrysek
  • Tygrysek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert od polityki
  • Otrzymane podziękowania: 7
Jedyny browar w Wormditt należał do Alberta Reimanna który odkupił biznes w 1914 od Heinemanna. Budynek stał przy kościele. Wytwórnia wody gazowanej także była wlasnością Reimanna. Firma wykręcała rocznie 600 000 butelek lemoniady i 8000 hl piwa.
REKLAMA

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2020/02/29 20:36 #44

• Anonim
  • Anonim Avatar
  • Gość
W innym poście napisałem że stara hurtownia Społem była fabryką tytoniu Grundberga. Hym może jednak należała do browaru?

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2020/11/11 11:31 #45

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 40
Fritz Heinemann właściciel browaru. Nie był to jedyny festwagen przygotowany pieczołowicie na to wyjątkowe święto. Również Fritz Heinemann właściciel browaru chciał w tym uczestniczyć. Skąd ruszał - ano prawdopodobnie jak i inni - spod swojej firmy. Stawiam więc hipotezę, że jego firma mieściła się tam, gdzie po wojnie Fabryka Wozów.

Załączniki:

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2020/11/11 11:54 #46

• ewa
  • ewa Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 20

Aszok napisał: Również Fritz Heinemann właściciel browaru chciał w tym uczestniczyć. Skąd ruszał - ano prawdopodobnie jak i inni - spod swojej firmy. Stawiam więc hipotezę, że jego firma mieściła się tam, gdzie po wojnie Fabryka Wozów.

Tygrysek napisał: Jedyny browar w Wormditt należał do Alberta Reimanna który odkupił biznes w 1914 od Heinemanna. Budynek stał przy kościele. Wytwórnia wody gazowanej także była wlasnością Reimanna. Firma wykręcała rocznie 600 000 butelek lemoniady i 8000 hl piwa.

Przeniosłam twoje posty do tematu z browarami. Dobry trop z lokalizacją. Według Tygryska Fritz Heinemann 2 lata po 600 leciu miasta sprzedał swój piwny biznes.

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2025/09/08 21:45 #47

• ewa
  • ewa Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 20

Jeszcze jedna informacja o rozlewi piwa (być moze wody mineralnej i innych napojów gazowanych). Budynek znajdował się przy ulicy żelaznej i rycerskiej. Potwierdzenie mam od trzech osób które mieszkają od poczatków zasiedlenia miasta przez repatryjantów (1945-1946).
Tu też proszę o pomoc w pozyskaniu powojennych zdjęć z tego rejonu.

Chyba natrafiłam na ślad właściciela tego browaru. Prawdopodobnie chodzi o Nathana Haase z Mingajn. Robił za szewca w Olsztynie by później przenieść się do Ornety by zająć się handlem lnem. Wzbogacił się na tyle by móc kupić budynek handlowy na rynku. Był to dom obok późniejszego budynku handlowego Splanelamanna, drugiego po lewej stronie, widzianego od skrzyżowania Schloßstraße i rynku. otworzył tam sklep tekstylny w 1887 roku .Później Haase otworzył mały browar w Ornecie.

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2025/09/08 22:41 #48

• Anonim
  • Anonim Avatar
  • Gość
Nathan Haase? Bardo dziwne nazwisko. Czy to sprawdzona informacja?

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2025/09/08 23:07 #49

• Tygrysek
  • Tygrysek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert od polityki
  • Otrzymane podziękowania: 7
Zróbcie coś z powiadomieniami. Nie przychodzą że są nowe posty.

Gdzie był niemiecki browar i rozlewnia 2025/09/09 08:36 #50

• Anonim
  • Anonim Avatar
  • Gość

Jeszcze jedna informacja o rozlewi piwa (być moze wody mineralnej i innych napojów gazowanych). Budynek znajdował się przy ulicy żelaznej i rycerskiej. Potwierdzenie mam od trzech osób które mieszkają od poczatków zasiedlenia miasta przez repatryjantów (1945-1946).
Tu też proszę o pomoc w pozyskaniu powojennych zdjęć z tego rejonu.

Chyba natrafiłam na ślad właściciela tego browaru. Prawdopodobnie chodzi o Nathana Haase z Mingajn. Robił za szewca w Olsztynie by później przenieść się do Ornety by zająć się handlem lnem. Wzbogacił się na tyle by móc kupić budynek handlowy na rynku. Był to dom obok późniejszego budynku handlowego Splanelamanna, drugiego po lewej stronie, widzianego od skrzyżowania Schloßstraße i rynku. otworzył tam sklep tekstylny w 1887 roku .Później Haase otworzył mały browar w Ornecie.

Dzień dobry. Jestem pod wrażeniem. Świetna robota. Wykonaliście państwo tytaniczna pracę.