Młyn przy dolnym stawie - Strona 4 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Młyn przy dolnym stawie 2023/03/13 23:43 #31

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21
Dzisiaj natrafiłam na jeszcze inny plan Wormditt. Co kryje się w miejscach oznaczonych strzłkami?

Załączniki:

Młyn przy dolnym stawie 2023/03/14 00:44 #32

• Tygrysek
  • Tygrysek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert od polityki
  • Otrzymane podziękowania: 7

Ciekawe, w jaki sposób część tych dóbr trafiło w ręce ,,konkurencji"? Wszak na tym terenie wybudowano kościół ewangelicki.

Ok. 1830 teren byłego folwarku biskupiego zajęty przez skarb pruski zabudowano budynkami kościoła ewangelickiego, pastorówki l koszar.

Młyn przy dolnym stawie 2023/03/14 11:18 #33

• real
  • real Avatar
  • Gość

Dzisiaj natrafiłam na jeszcze inny plan Wormditt. Co kryje się w miejscach oznaczonych strzłkami?

Środkowa strzałka to orneckie koszary?
REKLAMA

Młyn przy dolnym stawie 2023/03/14 16:59 #34

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 41
Znaczy się - silne państwo ,,zrobiło porządek".

Młyn przy dolnym stawie 2023/03/14 21:00 #35

• .
  • . Avatar
  • Gość
Moim zdaniem dolna strzałka to cmentarz. Lokowano je w pobliżu kościołów, lecz poza murami miejskimi, by uniknąć epidemii. Środkowa- dobra ewangelickie, natomiast Andrzej to strzałka po prawej. A właściwie jaka jest data tego planu oraz jego pochodzenie?

Młyn przy dolnym stawie 2023/03/14 21:10 #36

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin

Moim zdaniem dolna strzałka to cmentarz. Lokowano je w pobliżu kościołów, lecz poza murami miejskimi, by uniknąć epidemii. Środkowa- dobra ewangelickie, natomiast Andrzej to strzałka po prawej. A właściwie jaka jest data tego planu oraz jego pochodzenie?

Nie ma daty. Pochodzi z tej pozycji

Młyn przy dolnym stawie 2023/03/14 21:29 #37

• .
  • . Avatar
  • Gość
Dziękuję Ewo za podanie źródła. Myślę, że dobrą wskazówką datowania może być prawa część planu. Miasto, które kisiło się w obrębie murów miejskich zaczęło się rozbudowywać. Drewnianych szop i stodół budowanych przy drodze na Lidzbark nie nanoszono na plany, tu widać już cześć murowanych budowli.

Młyn przy dolnym stawie 2023/06/25 20:33 #38

• Anonim
  • Anonim Avatar
  • Gość
Zadaliście zagadkę na fejsbuku w temacie orneckich młynów. Nie doszukałam się odpowiedzi odnośnie miejsca gdzie pracował młyn folusz. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Młyn przy dolnym stawie 2023/06/28 15:50 #39

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
Na jednej z map jest zaznaczony dość dokładnie.

Załączniki:

Młyn przy dolnym stawie 2025/10/01 07:15 #40

• Anonim
  • Anonim Avatar
  • Gość
Ile było w Ornecie młynów w okresie średniowiecznym? W którym miejscy się znajdowały? Czy zamek miał swój oddzielny?