Tomasz w NIE - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/21 10:01 #11

• anonim
  • anonim Avatar Autor
  • Gość
no właśnie ;)

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/29 17:51 #12

• ojciec
  • ojciec Avatar Autor
  • Gość
Celibat jest źródłem problemów i dla parafian i dla proboszcza. Ostatnia sprawa z Poznania:
natemat.pl/25155,ksieza-ojcowie-w-newswe...y-ktorzy-maja-dzieci

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/29 21:05 #13

• batman
  • batman Avatar Autor
  • Gość
Najgorsze w batmanach jest olewanie siedmiu grzechów głównych czyli:
1. pycha
2. chciwość
3. nieczystość
4. zazdrość
5. nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu
6. gniew
7. lenistwo

REKLAMA

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/30 07:26 #14

• synek
  • synek Avatar Autor
  • Gość
Zostanę księdzem jak mój tata.

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/30 08:12 #15

• celibat
  • celibat Avatar Autor
  • Gość

ojciec napisał: Celibat jest źródłem problemów i dla parafian i dla proboszcza. Ostatnia sprawa z Poznania:
natemat.pl/25155,ksieza-ojcowie-w-newswe...y-ktorzy-maja-dzieci

Celibat istnieje jedynie ze względów finansowych. Żeby dzieci nie miały prawa do majątku po ojcu, żeby ksiądz wzbogacał jedynie Kościół. Dzieci może "ubogacać" duchowo, ale od ich utrzymania są matka i społeczeństwo.

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/31 07:47 #16

• lekarz
  • lekarz Avatar Autor
  • Gość
Eliminowanie księży z życia w małżeństwie i rodzinie powoduje u wielu z nich poważne zaburzenia osobowości.

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/31 10:02 #17

• anonim
  • anonim Avatar Autor
  • Gość
Celibat jest niezdrowy. To sprzeczne z naturą. Sprzeczne z nauką Bożą.

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/31 10:14 #18

• anonim
  • anonim Avatar Autor
  • Gość
Celibat nie jest przymusowy. Można pracować na budowie i wieczorem bara bara z kobitką.

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/31 10:16 #19

• anonim
  • anonim Avatar Autor
  • Gość
Celibat to nie przymus. Zawsze można pracować na budowie.

Odp: Tomasz w NIE 2012/07/31 15:11 #20

• celibat
  • celibat Avatar Autor
  • Gość
W Piśmie Świętym nie ma wyraźnych tekstów nakazujących zachowywanie celibatu członkom grupy religijnej a w Kościele katolickim w zakresie celibatu duchowieństwa, nie było żadnych uregulowań prawnych. Żonaci mężczyźni byli dopuszczani do święceń i również mogli żenić się kiedy byli już duchownym.Celibat jest wymagany od osób wyświęconych (niektórych diakonów, prezbiterów, biskupów) w rycie rzymskim od XI-XII wieku i ma związek z reformą kościelną papieża Kaliksta II. Początkowo był jednak domeną zakonów, w których składa się ślubowanie czystości.Celibat wprowadził w 1074 roku Grzegorz VII, w tysiąc lat po śmierci apostołów. Wcześniej praktykowano go jedynie jako duchową dyscyplinę w zakonach. Od 1139 roku (sobór laterański II) zabroniono kapłanom żenić się, zaś od 1536 roku żonatym mężczyznom wstępować w szeregi kapłanów. W Polsce jeszcze w XV wieku duchowni i biskupi żenili się, mając legalne potomstwo.Zatem przez około 1500 lat księża posiadali zony i dzieci. Jedną z głównych przyczyn wprowadzenia całkowitego celibatu były problemy dziedziczenia oraz spadków pozostałych po księżach dóbr na rzecz żon i dzieci. W ten sposób powstrzymano rozchodzący się kapitał i pozycję majątkową Kościoła. Reasumując problem księży wynika z tego iż prawo na nich nałożone nie miało źródeł w ubogacaniu duchowości a raczej stały za tym trzeźwe merkantylne przesłanki zmuszające tych ludzi do życia przeciw naturze stworzenia. Nie chcę przez to powiedzieć że każdy z księży ma zakładać rodzinę ,chcę opowiedzieć że mogli by być dużo bogatszymi istotami człowieczymi gdyby zakosztowali tego "piekielnego miodu" troski o życie codzienne własnej a nie zakonnej rodziny. Aby zakończyć tą obłudna paplaninę Hołowni dodam że duchowni, biskupi i papieże mieli żony i ślubne dzieci.Kilkoro z tych dzieci same sięgnęły później po tiarę biskupią, a nawet papieską. Papież Sylwiusz (536-7) był synem papieża Hormizdasa (514-23), zaś papież Jan XI (931-5) synem papieża Sergiusza III (904-11). Amen

• Strona:
  • 1
  • 2