Tłumaczenie z książki Wormditt
Trzecia cegielnia w Wormditt została wybudowana 1,5 km za zakładem Buchholza między Krossener Weg a Heilsberger Chaussee przez Ferdynanda Holzky'ego, dawnego rolnika i słodownika. Ta cegielnia dostarczyła bardzo dobre produkty. Kiedy odnawiano mury zewnętrzne w Kościele Parafialnym, Holzky otrzymał zlecenie na produkcję cegieł zastępczych, dużych płaskich cegieł z postaciami ludzkimi otoczonymi filigranowymi pnączami winorośli tzw. fryzy(zdjęcie w załączeniu). Wzbudzają one duże zainteresowanie wśród zwiedzających naszą świątynię(szczególnie z Niemiec, raz byłem świadkiem jak jeden z nich filmował całość). Stan obecny tychże fryzów również wymaga uzupełnień brakujących elementów, ale póko co nikogo to nie interesuje. Z tej cegielni zamówiono również cegły o specjalnym kształcie dla innych budynków użyteczności publicznej, m.in. Sądu Rejonowego. W następnym pokoleniu rodziny Holzkych nie było nikogo, kto chciałby kontynuować kierować cegielnią. Po sprzedaży, cegielnia została wkrótce zamknięta.
No i teraz zagadka gdzie się znajdowała?
Długo nie mogłem rozszyfrować tego “ między Krossener Weg a Heilsberger Chaussee”.
Translator tłumaczył dość słabo.
Dopiero dziś dostałem olśnienia i chyba odkryłem.
Mylące było połączenie jakby drogi do Krosna i Lidzbarka no i te 1,5km od Bucholza.
Poszedłem tropem 1,5km od Bucholza i z mapy Google wyszło to mniej więcej przy przecięciu
obecnej ścieżki rowerowej(wtedy już od 1905r. przechodziła tam linia kolejowa do Lidzbarka) z drogą na Lidzbark.
Krossener Weg, można przetłumaczyć jako droga, jak również ścieżka, dróżka i na starych
mapach istnieją w tamtym rejonie dróżki prowadzące do Krosna.
Ale tu powstaje znowu problem, gdyż cały czas jest mowa o 3 cegielniach w Ornecie.
A mamy już oprócz tej:
Buchholza
Schwartinskiego
i trzecią bez właściciela, która widnieje na przedwojennych mapach za Podleśną w kierunku
na most kolejowy po prawej stronie.
Jeżeli faktycznie były 3, to być może nie działały wszystkie jednoczenie?
Zapraszam do dyskusji.