Koy - Mühle Młyn rodziny Koy - Strona 9 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/16 18:57 #81

• albert
  • albert Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 19

jaku napisał: Hej
Albert moim zdaniem zdjęcie może być zrobione z "krawężnika po którym biegałeś do SP 2" :silly:

To możliwe :cheer: , tylko przekonałem się już że czasami stare zdjęcia jakoś dziwnie deformują perspektywę.Być może to kwestia kąta ,,widzenia" obiektywu?
Dlatego warto by było ze zdjęciem w garści ponownie pobiegać po tym krawężniku.

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/16 20:12 #82

• Robcio
  • Robcio Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 12
A tu link do rysaunku wiatraka warminskiego, tj wybodowanego na Warmii i niedaleko Ornety .
Znajdował sie do 1945 roku w Wolnicy:
pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:...stamp=20090704111712 B)

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/22 15:57 #83

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 33
W Bażynach na mapie z 1893r jest naniesiony wiatrak i młyn.

Załączniki:
REKLAMA

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/22 16:44 #84

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 33
Chyba to jednak nie wiatrak. Im dłużej patrzę, tym mniej wiatrakowy wydaje mi się ten obiekt :)

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/22 17:34 #85

• Robcio
  • Robcio Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Według legendy to jest drogowskaz. Hm, tylko czemu tak daleko od wsi i nie skrzyżowaniu ?.
Podejrzałem ten symbol w legendzie mapy.
Wiatraki były inaczej znakowane

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/22 17:36 #86

• Robcio
  • Robcio Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Trochę sie rózni od tego co na mapie, ale bardzo zbliżony

Załączniki:

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/28 22:15 #87

• anonim
  • anonim Avatar
  • Gość
Młyn ornecki posiadał mechanizm sześciokołowy. Co prawda nie wiem co to znaczy ale tak napisano w Dominium Warmińskim Szorca

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/28 22:53 #88

• Robcio
  • Robcio Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
pewnie to jakaś przekładnia

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/28 23:15 #89

• Robcio
  • Robcio Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
A masz cos więcej o młynie orneckim?
Na sieci podaja , ze były budowane za czasów krzyżackich. jednak szczegółów brak :evil:
Miejsce w którym stał budynek starego młyna było jakies podejrzane for me. Gdzieś trafiłem na rysunek z młynek (pojedyńczy budynek) stojacy na malutkiej "wyspie" , gdzie kanał młyński omywał ją z dwóch stron i potem łączył się w jeden.
Byc moze to ma związek z tymi sześcioma kołami. Sporo przejrzałem zdjęć i rycin młynów ale więcej niz z dwoma nie trafiłem.
Myślę , że bliżej XX wieku stosowano juz pojedyńcze koła.

Załączniki:

Koy - Mühle Młyn rodziny Koy 2013/01/29 10:16 #90

• ewa
  • ewa Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21
Młyn w Lidzbarku miał 7 złożeń kamieni młyńskich a po modernizacji w 1900 aż 9. Od początku XX wieku młyny w Prusach zaczęto modernizować i wstawiać młyny walcowe.

O historii młynów warmińskich w skrócie jest trochę napisane w "Dziedzictwo Warmii" na podstawie młyna w Lidzbarku.

W początkowym okresie istnienia państwa krzyżackiego w Prusach młyny były zastrzeżone do regale panującego, czyli Zakonu. Tym samym regale objęte były inne obiekty korzystające z napędu wodnego lub
wiatru: kuźnie z młotem mechanicznym, tarlaki, papiernie, folusze, wiatraki. Wraz z powstaniem diecezji i wydzieleniem terytoriów podlegających bezpośredniej władzy biskupa i kapituły instytucje te uzyskały prawo zakładania młynów na podległych im terytoriach, z tym że kapituła potrzebowała zgody biskupa na założenie takiego obiektu. Pozycja społeczna młynarza zależała od statusu prawnego samego obiektu i jego otoczenia. W najbardziej uprzywilejowanej pozycji, równej sołtysom i wolnym, znajdowali się młynarze posiadający swoje zakłady produkcyjne na prawie dziedzicznym, zawartym w przywileju lokacyjnym. Prawo to otrzymywali jednak z reguły młynarze działający poza miastami.

W miastach młyny były jednym z najważniejszych źródeł dochodów właściciela gruntów, w przypadku Lidzbarka więc - biskupa warmińskiego. Młynarz jedynie dzierżawcą obiektu. Dzierżawa opiewała zazwyczaj na kilka lat określała powinności młynarza wobec właściciela gruntu i obiektu. Liczba młynów zbożowych na Warmii nie była zbyt duża. Znajdowały się one przede wszystkim w miastach warmińskich i należały do biskupa lub kapituły. Spośród miast biskupich własnego młyna nie posiadał jedynie Biskupiec, za to w Reszlu funkcjonowały dwa, a od połowy XVI w. trzy takie obiekty. Do największych tego typu obiektów należały wielki młyn w Braniewie i młyn w Ornecie. Poza miastami młyny występowały rzadko. W drugiej połowic XVII w. stwierdzono zaledwie 5 młynów wiejskich w dobrach biskupa i kapituły warmińskiej. Na tym tle Lidzbark prezentuje się jako silny ośrodek przemysłowy. Najstarszym obiektem młyńskim w mieście był młyn zamkowy, wspomniany już w przywileju lokacyjnym z 1308 r. Dochody z niego miały należeć w połowie do biskupa, a w połowic do zasadźcy. ale jego właścicielem pozostawał niezmiennie biskup warmiński. Młyn lidzbarski należał do grupy największych tego typu obiektów na Warmii. Posiadał siedem kół młyńskich, z których cztery były umieszczone na Łynie, a trzy na Symsarnie.

Młynarz pobierał za zmielenie zboża stałą opłatę w naturze (garniec warmiński, czyli szesnastą część półkorca). Z tej opłaty zatrzymywał sobie dziewiątą część, u resztę był zobowiązany oddać do zamku. Do tego był zobowiązany do dostarczania na zamek 30 Świn rocznic. W późniejszym okresie mógł też uzyskiwać dodatkowe opłaty za zmielenie, pakowanie, przewóz i dostarczanie mąki do odbiorcy. Za zmielenie jednego półkorca zboża otrzymywał dodatkowo 1 1/2 grosza, jeśli make trzeba było dowieźć do odbiorcy - 3 1/2 grosza. Za zmielenie dwóch półkorcy słodu do produkcji piwa pobierał dodatkową opłatę w wysokości I grosza. W 1655 r. w młynie lidzbarskim zmielono łącznie 18736 szefli żyta, 272 szefie pszenicy, 240 szefli jęczmienia i 11216 szefli słodu. Do końca przynależności do Rzeczypospolitej młyn Lidzbarski pozostawał w dzierżawie.

Załączniki: