projekt dyplomowy przy ratuszu. - Strona 3 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/02/01 00:15 #21

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

albert napisał: Wiem co to jest podcień-w każdym innym mieście.W Ornecie,,filary"Tutaj nikt nie mówi że idzie do sklepu,,pod podcieniami"tylko,,pod filarami" :)

dokładnie filary to filary :) apropo stara warmińska zabudowa wiejska charakteryzowała się właśnie domkami z podcieniami, stare dobre czasy

zretuszowałam troszke zdięcie i wstawiałam też je do działu z fotkami

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/02/09 13:47 #22

• biiejjutyful
  • biiejjutyful Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
Heja! Szukam właśnie jak najwięcej zdjęć z ul Olsztyńskiej z czasów przedwojennych.. Kryjecie coś w swoich archiwach może? Mis ię udało znaleźć tylko to . Co do jednego zdjęcia nie jestem pewna czy to plac wolnosci od ulicy olsztynskiej .. Jakby co rozwiejcie moje wątpliwości...

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/02/09 19:49 #23

• albert
  • albert Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 19
Zgadza się to jest wschodnia pierzeja rynku.Widać kamienice na rogu Placu Wolności i Olsztyńskiej oraz Olsztyńskiej i Sienkiewicza.Problem z identyfikacją tych budynków polega na tym że budynek na rogu Olsztyńskiej i Placu...był jeszcze w okresie przedwojennym kilkakrotnie przebudowywany(występuje w "wersji"z dwoma lub trzema piętrami, z blankami lub bez).Dodatkowo zamieszanie potęguje podobieństwo skrajnych kamienic tej pierzei.Porównaj ze zdjęciem na którym jest szpital polowy
REKLAMA

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/03/03 16:34 #24

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

albert napisał: Tak wyglądały kamienice w tym miejscu na przełomie lutego-marca 45.Cztery domy z lewej strony nie istnieją,dopiero piąty budynek to obecna ,,La Strada".Zdjęcie przedstawia sowiecki szpital polowy.[attachment=2:2j2z059q]

• Wylogowany
  • Świeżak
  • UWAGA UWAGA! jutro oddaję dyplom do dziekanatu i pod koniec tygodnia będzie mi znany termin obrony!! wszystkich zainteresowanych zapraszam do Gdańska na politechnikę na moją obronę!!!
    Wizualizacje zrobię po 17 marca, wstępne wizualizacje z szybkiego programu wrzuce jeszcze w tym tygodniu.. póki co projekt wyglądał tydzien temu mniej więcej tak jak na załączonym zdjęciu. trochę się pozmienia jeszcze ;)
    ps. zdjęcia koncepcyjne są moją własnością i proszę o nie korzystanie z nich bez mojej wiedzy.
    Przy drugiej pierzei robie rekonstrukcję. tzn przy wolności 29-35

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2011/02/28 22:14 #26

• albert
    • albert Avatar
    • Wylogowany
    • Złoty głos
    Witaj
    Patrzę i widzę coś orneckiego w Twoim projekcie.Fajne i ciekawe.
    Że marudzę wiem ;) .
    Powodzenia :)

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2011/03/01 11:26 #27

• biiejjutyful
    • Wylogowany
    • Świeżak
    Albercie jako całapierzeja uwazam ze fajine by sie komponowała ! byłaby ciekawym przykładem współczesnej nieudawanej architektury na tym terenie i byc moze za 100 lat uznany za fajny zabytek. Nie bójmy się współnczesnej architektury! a ta projektowana przeze mnie scisle zachwouej historyczne wysokosci, podziały okien i podcienie .

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2011/03/01 19:57 #28

• albert
    • albert Avatar
    • Wylogowany
    • Złoty głos

biiejjutyful napisał: projektowana przeze mnie scisle zachwouej historyczne wysokosci, podziały okien i podcienie .

Właśnie to widać na pierwszy rzut oka.I to właśnie określiłem jako,,coś orneckiego"
    Przekonałaś mnie-budujemy :lol:

Odp: Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2011/05/26 21:21 #29

• biiejjutyful
    • Wylogowany
    • Świeżak
    Obroniłam się ! na 5! teraz pokazuję Wam efekty mojej pracy, trochę późno po obronie ale myślę , że warto!!! co Wy na to????

Odp: Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2011/05/26 21:27 #30

• biiejjutyful
    • Wylogowany
    • Świeżak
    PS... może warto żebym poszła z tym projektem do kogoś kto teraz projektuje te działki? albo rekonstrukcje robi? bo dosyć dużo czasu poświęciłam na zgrabną rekonstrukcję i kolory też całkiem fajne wyszły. Przepracowane z konserwatorami i do Ornety pasują wg mnie..a może Orneta chciałaby skorzystać z mojego projektu? nie wiem czy pamiętacie, 2 działki tutaj projektowałam. Pierwsza to ten kawałek pierzei jak się idzie do pks (rekonstrukcja na ostatnim zdjęciu) a druga działka to tam gdzie teraz stoi ten prl-owski brzydki budynek mieszkalny na przeciw wejścia do ratusza. Pozdrawiam!