projekt dyplomowy przy ratuszu. - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/23 22:24 #11

• albert
  • albert Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 19
Jak na zamówienie na WMFP znalazło się takie zdjęcie

Magda widzisz?Teraz już wiesz jak to powinno wyglądać.Parter handlowo-usługowy,piętra mieszkalne.Najważniejsze aby zewnętrzna architektura możliwie wiernie odwzorowywała wygląd przedwojennych kamieniczek.
Już to widzę:stoję u wylotu ul.Pionierów- po prawej ciąg pięknych kamieniczek,po lewej ratusz,na wprost widok na wlot ul Zamkowej-PIĘKNIE!
Niestety odwracanie głowy zbytnio w lewo może mieć przykre następstwa, ten blok wszystko psuje :twisted:
PS.Jeżeli któryś z kandydatów na burmistrza obieca odbudowę kamieniczek ma mój głos 8-) )

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/25 11:04 #12

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość

albert napisał: PS.Jeżeli któryś z kandydatów na burmistrza obieca odbudowę kamieniczek ma mój głos 8-) )

to by był doskonały pomysł na odbudowe starego miasta gmina moze pokusić sie o taką inwestycje zrobić dokładną kopie przedwojenej zabudowy

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/26 16:46 #13

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
Już to widzę :stojąc u wylotu ul.Pionierów - po prawej mam ciąg pięknych kamienic, a po lewej CENTRALNY BUDYNEK WŁADZY siedziba RAJCÓW --- Rathaus. Na wprost wlot z siedziby Zamkowej. Analizujac ten schemat : Orneta powinna posiadać własne ujęcie wody pitnej. Żródło lub jak kto woli studnia powinna zabezpieczać całkowicie potrzeby kuracjuszy czy też pensjonariuszy. Uzyskanie statusu uzdrowiska wymagałoby przeprowadzenia wielu badań potwierdzających właściwości żródeł. Chromy
REKLAMA

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/26 19:44 #14

• biiejjutyful
  • biiejjutyful Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
o jaaa dzieki wielkie za pomoc :] zdjecia naaaprawde mi pomogly i trafia do czesci analiycznej na dyplom! Okazalo sie , ze zakes na dyplom mi sie powiekszyl i robie jeszcze tak jakby od nowa te bzydkie bloki z lat 60tych bodajze co sa obok, na przeciw wejscia do ratusza... bede od nowa szukac zdjec.. nawet juz nie wiem co mam ale za tydzien musze oddac pierwsza czesc dyplomu wiec wtedy pewnie przejrze wszystkie materialy i sie okaze! ale gdybyscie gdzies mieli stare foty jak tamte kamienice wygladaly , gdzies pod reka... milo bedzie jesli je wrzucicie.. mozliwe , ze je nawet mam bo w necie dosc sporo szukalam ;] ale tych wyzej sie nie doszukalam wiec jestem mile na prawde zaskoczona!
acha.. i na dyplomie bede musiala jednak zrobic wspolczesna achitekture.. bo rekonstrukcja to nie temat dyplomu.. na pewno nawiaze do podzialow, do symetrii, dachow itd.. ale jeszcze nie wiem jaki to bedzie wyraz ;] bede informowac na biezaco!

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/26 22:10 #15

• albert
  • albert Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Mieszane uczucia-to dobre określenie tego co czuję w tej chwili.Bardzo bym chciał aby plac został zabudowany.Jest jedno ale-uważam że nowoczesne budynki w tym miejscu to nieporozumienie.Jak widać w wynikach ankiety nikomu taka opcja nie odpowiada.Starych zdjęć Ornety jest w sieci sporo, ale jutro powklejam te które mam.Pzdr

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/27 11:03 #16

• biiejjutyful
  • Wylogowany
  • Świeżak
albercie.. a nie uważasz , że rekonsrukcja byla by oszustwem? tych kamienic juz nie ma i nigdy nie bedzie.. wspolczesna achitektura w tym miejscu przeciez tez moze byc bardzo dobrym dociagnieciem pierzeji... wszystko zalezy od tego jak ja sie zaprojekuje. No i konkurowac rowniez nie powinna za tą tkanką. Porozmawiam z moimi promotorem, ktory jest swietnym konserwatorem zabytkow i zobaczymy , ktore opcje mozna przyjac ;] nie bojcie sie, postaram sie zrobic to jak najlepiej ;] moze potem zrobi sie wystawe z tego projeku w Ornecie? :)

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/27 19:10 #17

• albert
  • albert Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Och..od razu oszustwo :roll: Kto mógłby odnieść takie wrażenie?Tylko osoby pamiętające że w tym miejscu kiedyś był postój Taxi, a ostatnio przystanek autobusów.Przyjezdni i następne pokolenia podziwiali by zabytkowe kamienice ;)
Przecież gdańska i warszawska starówka (i wiele innych starówek)to również ,,oszustwo"i komuś to przeszkadza?
Nie twierdzę że kamienice budowane w tym miejscu muszą być wiernymi rekonstrukcjami.Wiem jedno-MUSZĄ mieć podcienie.Na orneckim rynku ,,filary" to podstawa :)
PS.Z opowieści wujka wiem że w latach 60-tych w tym miejscu rozpoczęto wykopy pod nowy dom.Prace przerwano po natrafieniu na dół kloaczny(na szczęscie, inaczej mielibyśmy jeszcze jeden blok).Niestety nie pamiętam czy to była przyczyna przerwania budowy.

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/27 21:47 #18

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
A to dobre.....! pierzeja czy pierze ( od prania ) i wylewa.!!!!! Fronton.... palisady..... fryzy , aż tu nagle dół kloaczny. Jeśli wlazłeś między wrony no to kracz jak i Ony.! Starówka ornecka nie jest na planie prostokąta czy kwadratu. Położenie pierwszego granitu czy też muskowitu było podstawą do dalszych decyzji architektonicznych. Mieszanie uczućto dobra atmosfera do uzyskania efektu. Rekonstrukcja byłaby przywołaniem zachowań ciągów wodnych. Wniosek jest ukryty głęboko pod ulicą św. Jana.

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/30 18:24 #19

• biiejjutyful
  • Wylogowany
  • Świeżak
Albercie.. filary??? Chyba chodziło Ci o podcień , który na pewno zachowam, bo rzeczywiście ważny jest :) Czy zabytek , który jest nieintegralny czyli np taka rekonstrukcja (chodzi o oryginalność materiału zabytku) byłby lepszym zabytkiem w przyszłości niż zabytek (rozważamy przyyyyyszłość) , który byłby swoistą architekturą samą w sobie ciekawą i innym pokazaniem "dawnej" umiejętności połaczenia architektury histrycznej z ówczesną (czyli terażniejszą w naszym czasie) architekturą współczesną... ;) myśle, że dobra architektura zawsze będzie dobrą architekturą.. nieważne czy to rekonstrukcja czy modernizm, czy współczesność.. coś co oddziałuje dobrze na przestrzeń zawsze będzie dobre... rekonstrukcja nie jest jedynym wyjściem ;)
Co do odbudowy.. Gdańska, Warszawy czy Elbląga... cieszy mnie fakt iż Długą zrekonstrowali.. cieszy mnie fakt iż, starówka Elbląga znów wygląda.. bardzo ładnie i wdzięcznie.. Warszawa i tak biednie jakos wychodzi chociaż potrafi być urocza.. wszystko fajnie ;) ale na UNESCO już wpisać nas nie chcą.. bo wszystko jest rekonstrukcją :/ Ten temat , który poruszamy nie ma prostej odpowiedzi :] trzeba szukać w konkretnych rozwiązaniach architektonicznych ;] załączę Wam architekturę współczesną Wyspy Spichrzów (konkursy), któe wg mnie świetnie się wpasowują i pokazują, że i arch współczesna może być ciekawa i nawet lepsza od dawnych założeż:

Re: projekt dyplomowy przy ratuszu. 2010/01/30 21:33 #20

• albert
  • albert Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Wiem co to jest podcień-w każdym innym mieście.W Ornecie,,filary"Tutaj nikt nie mówi że idzie do sklepu,,pod podcieniami"tylko,,pod filarami" :)
Moja znajomość architektury kończy się na ocenie czy mi się coś podoba czy nie,więc trudno mi podjąć z Tobą dyskusję.
Moim zdaniem nowoczesny budynek ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo nie będzie się dobrze komponował z XIV wiecznym ratuszem.I jeszcze zdjęcia przedstawiające Plac Wolności i wlot ul Olsztyńskiej