Ekstremalny rajd pieszy - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/02/23 01:14 #11

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21
Czekamy na wizję lokalną ;)

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/02/28 18:41 #12

• albert
  • albert Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 19
Decyzja zapadła.Termin nie ulega zmianie.Zbiórka na skrzyżowaniu dróg koło lecznicy zwierząt o godz 9.00 w sobotę 05.03.2011.
Wymagane:odzież na cebulkę, buty wygodne, prowiant na ognisko, wyśmienite nastroje :P .Trasa nie ulega zmianie.Czas potrzebny na pokonanie dystansu to 5-6 godzin.Oczywiście tempo marszu dostosowane do kondycji uczestników.Ze względów organizacyjnych ,,wizja lokalna" dopiero jutro.Mapka również.
Jeszcze raz serdecznie zapraszam wszystkich chętnych.

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/03/01 19:50 #13

• albert
  • albert Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Witam ponownie
Dzisiaj ekipa zwiadowców :) przetestowała trasę.
Warunki były doskonałe, marsz to czysta przyjemność.Mimo pozornego zimna każdy promień słońca pachnie wiosną.
Miejmy nadzieję że do soboty taka pogoda się utrzyma.
Dolina Pasłęki oferuje widoki niczym przełom Dunajca :)

Biegacze ;) (stada saren-kilkadziesiąt sztuk!)chrumkacze :P (dwa dziki-wcześniej je poczuliśmy niż zobaczyliśmy)oraz latacze(jastrząb, inny duży drapieżnik i całe mnóstwo ćwierkających)dopisały.Co chwila coś się poruszało w zasięgu naszego wzroku.
Co do trasy wprowadziłem korektę na końcowym odcinku.Dystans nieco się zmniejszył, za to przybyły dwa punkty warte uwagi.
Ostateczna marszruta to:
Lecznica-Karkajny-Bogatyńskie-Dolina Pasłęki.Brzegiem rzeki pod ,,Trzeci most" .Na tym odcinku znajduje się słynny most -widmo

Następnie do Lemit.Tutaj postój na ognisko i kiełbaski.Stamtąd do Wojciechowa.Z Wojciechowa do stacji Oberhaide(okolice ,,drugiego mostu")i powrót do punktu wyjścia.
Załączniki:
REKLAMA

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/03/02 19:58 #14

• Robert1
  • Robert1 Avatar
  • Wylogowany
  • Młody stażem
  • Otrzymane podziękowania: 0
ja idę, OK 9 przy lecznicy :D D D

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/03/03 07:29 #15

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość

Robert1 napisał: ja idę, OK 9 przy lecznicy :D D D

Dominik z kolegami tez chyba, że cos niespodziewanego wyskoczy....:)

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/03/03 17:47 #16

• albert
  • albert Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Super!
O niespodziewanym na wszelki wypadek nawet nie wspominajcie :P
Przypominam jeszcze o prowiancie na ognisko i termosie z czymś gorącym do picia.

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/03/05 22:15 #17

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość

albert napisał: Witam
W czasie naszej ,,Wyprawy Śladami Zapomnianej Historii" zapowiadałem zorganizowanie ekstremalnego rajdu pieszego dla twardzieli 8-) ) .A skoro się powiedziało a...
Niniejszym ogłaszam że 5 marca 2011 dawno zapowiadany rajd dojdzie do skutku.
Trasa będzie miała długość 14-15 km, z tego ok.5 kilometrów brzegiem Pasłęki.I właśnie ten odcinek decyduje o ,,ekstremalności" rajdu.Drugim czynnikiem mającym wpływ na warunki marszu będzie pogoda.Dlatego przyjmiemy założenie że jest wyśmienita(niezależnie od tego jaka będzie :) )
Wszelkie szczegóły dotyczące trasy, czasu marszu, prowiantu,obuwia itp. podam po ,,przetarciu" szlaku w ostatnich dniach lutego.
Wszystkich chętnych serdecznie zapraszam.

dziekuję albert!!!
byłam,,,przeszłam! od 9 rano ....do 16 po południu! to nie ściema to była prawdziwa ekstrema! albert,arturI, arturII historię naszych terenów mają w jednym paluszku!!! ja osobiście cieszyłam oko i duszę budzącą się z zimowego snu przyrodą, oczarowała mnie dziewicza dolina Pasłęki, rozlewiska i duży samotny odyniec uciekąjący w chaszcze, stare omszałe drzewa, wybijające źródła z czystą przejrzystą woda zmierzające w swej wędrówce na instynkt natury prosto do Pasłęki...i cisza. Nasz przewodnik albert poprowadził nas krętymi ścieżkami historii. Od 800 roku n.e. przy kurhanach, przez bitwy napoleońskie, pruskie osady, historię walk okresu I i II wojny światowej.... Buty mi przemokły, stopy od wilgoci miałam jak przedwojenna tarka do prania babci.. i na dodatek "zakwitł mi wiosennie"wielki burchel na palcu u nogi...chodzę trochę sztywno...ale warto było! Nie zapomniane to dla mnie wrażenia! Dzięki albert! dzięki współtowarzysze 7 godzinnej wędrówki! czekam na zdjęcia

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/03/05 23:15 #18

• albert
  • albert Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Witam!
Przyznaję że dla mnie to również była wyprawa ekstremalna :P
Buty które założyłem były lekkie, ciepłe, wodoszczelne i wygodne.Niestety zbyt miękkie podeszwy okazały się pułapką-teraz w palcach nóg czuję każdy krok osiemnasto kilometrowej trasy :?
Za to wszystko inne udało się w 100%.
Nawet padający mokry śnieg uczestnicy zauważyli dopiero kiedy...przestał padać :D
Dolina Pasłęki to miejsce które od zawsze przyciągało mnie niczym magnes.
Sądzę że uczestnicy rajdu również poczuli atmosferę tego miejsca.
Tam czuć historię
Chce wszystkim uczestnikom serdecznie podziękować za udział w rajdzie.Szczególne podziękowania należą się orneckim harcerzom-twardziele ostatni odcinek trasy pokonali...biegiem :shock:
Jest jeszcze jedna osoba zasługująca na wyróżnienie-szalony fotoreporter Robcio
Miał ambicję aby udokumentować każdy krok uczestników rajdu :mrgreen:
I to mu się udało :mrgreen: Czekamy na zdjęcia!
Jeszcze raz dziękuję i do zobaczenia na rajdowych trasach.Tym razem zaatakujemy umocnienia Trójkąta Lidzbarskiego.I to chyba już wkrótce

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/03/06 09:44 #19

• albert
  • albert Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
Nie wiem jak to się stało :oops: , ale nie podziękowałem Robertowi1.
Bez jego opowieści Prusowie nadal byliby dla nas nieznani.
Dzięki Robert!

Re: Ekstremalny rajd pieszy 2011/03/06 14:00 #20

• Robert1
  • Robert1 Avatar
  • Wylogowany
  • Młody stażem
  • Otrzymane podziękowania: 0
Albert dzięki za pomysł i zorganizowanie rajdu
Podziękowania dla wszystkich uczestników którzy nie przestraszyli się zapowiedzi pogody i postanowili spędzić sobotni dzień na wspólnej wędrówce.
Kto nie był niech żałuje poniżej mała fotorelacja.
Było łatwo

ale przede wszystkim była świetna atmosfera, i za to szczególnie dziękuję uczestnikom.
Załączniki: