Drukarnia i Wormitter Zeitung - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2013/01/21 11:31 #11

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 12
Ale mozna skoprzystac z dwóch publikacji:
1. częściowo osiągalna na stronach sieci, jest to spis nawisk mieszkańców (1930) wraz z adresem oraz ich zawodem. Tak "wydumałem" ulice zamkową z drukarnią Arnolda Dangela
2. książka telefoniczna, pewnie gdzieś jest zachowana. Trzeba tylko rozrzucic "wici". Może strona niemiecka się odezwie?

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2013/01/28 18:00 #12

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

Robcio napisał: Przegladając liste nazwisk mieszkańców Wormditt z 1930roku trafiłem na cos takiego:

•Dargel, Nachf. Inh. F. Majewski, Buchdruckerei u. Schreibwarenhandlung, Schloßstraße 53a

Czyzby byłby to adres zamieszkania właściela (lub drukarza) drukarni książek i paieru...czy tez moze poszukiwany adres orneckiej drukarni?

Proszę o pomoc

Przypomniało mi się że ta pocztówka jest z wydawnictwa A. Dargel 1909
Budynek pierwszy po prawej

Załączniki:

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2013/01/28 18:11 #13

• Robcio
  • Robcio Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 12
Czyżby wydawnictwo mieściło sie przy Ratuszu?. Choć sam szeld Dargla na kamieniczce nie przesądza, że w niej było wydawnictwo. Pewnikiem wydrukowali sporo pocztówek z Orneta , w tym równiez i tą która zamieściłaś.
Myślę , że Darglowie mieli sporo zakałdów usługowych i sklepów. Na zdjęciu pwnie jest jego jeden ze sklepów.
Ale to moja teoria tworzona na potrzymanie tezy , że drukarnia była na zamkowej ;)
REKLAMA

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2015/02/21 16:23 #14

• Gość
F.Majewski był rodziną mojej babci miał drukarnię i gazetę na rogu rynku w Ornecie
pozdrawiam Adam L.

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2015/02/21 18:31 #15

• fd
  • fd Avatar
  • Gość

Robcio napisał: Czyżby wydawnictwo mieściło sie przy Ratuszu?. Choć sam szeld Dargla na kamieniczce nie przesądza, że w niej było wydawnictwo. Pewnikiem wydrukowali sporo pocztówek z Orneta , w tym równiez i tą która zamieściłaś.
Myślę , że Darglowie mieli sporo zakałdów usługowych i sklepów. Na zdjęciu pwnie jest jego jeden ze sklepów.
Ale to moja teoria tworzona na potrzymanie tezy , że drukarnia była na zamkowej ;)

Na Zamkowej była introligatornia (Alkohole świata)

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2015/02/22 21:26 #16

• Robcio...
  • Robcio... Avatar
  • Gość
z bezpośredniego tłumaczenia z ksiązki adresowej mieszkańców Wormditt: "Dargel, Nachf. Inh. F. Majewski, Buchdruckerei u. Schreibwarenhandlung, Schloßstraße 53a" , wynika , że na Zamkowej 53a drukowano książki ( mogła być to introligatornia) oraz prowadzono sprzedaz art. biurowych.
Adam.ilb wrzucił ciekawą informację o umiejscowieniu drukarnii. Jesli mógłbyś ją dokładniej umiejscowić , wdzięcznym wielce będę

Drukarnia i Wormitter Zeitung 2020/07/21 19:17 #17

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
Franz Buchholz „Bilder aus Wormditts Vergangenheit“.

„Seit 1880 besitzt die Stadtverwaltung in der „Wormitter Zeitung“ ein amtliches Publikationsorgan. Buchdrucker Otto Scheumann ließ sie zuerst zweimalig wöchentlich erscheinen; die beiden Innenseiten wurden bedruckt aus Stuttgart bezogen. 1888 erwarb Oskar Striese aus Friedrichshagen die Druckerei und den Zeitungsverlag, dessen Witwe von 1891-1898 das Geschäft weiterführte. … 1898 kaufte Buchbinder Arnold Dargel Zeitung und Druckerei, die nun in das jetzige Geschäftshaus übersiedelten.“

„Od 1880 r. Administracja miejska publikuje oficjalnie w„ Wormitter Zeitung ”. Drukarz Otto Scheumann najpierw publikował je dwa razy w tygodniu; dwie wewnętrzne strony zostały wydrukowane ze Stuttgartu. W 1888 roku Oskar Striese z Friedrichshagen przejął drukarnię i wydawcę gazet, po których wdowa kontynuowała działalność w latach 1891-1898. … W 1898 r. Buchbinder Arnold Dargel kupił gazetę i drukarnię, która teraz przeniosła się do obecnego budynku handlowego ”

Załączniki:

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2020/07/23 23:30 #18

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 41
Dołożę i ja swoich ,,kilka groszy".
W latach 40-tych XX w Wormditter Zeitung ukazuje się codziennie, oprócz niedziel i świąt. Edytowane są dodatki: Niedzielny, Rolniczy, Dom i ogród.
Cena abonamentu dla czytelników lokalnych - 1.40 RM za miesiąc. Cena jednego egzemplarza - 10 pF.
Ogłoszenia publiczne przyjmują gońcy roznoszący gazetę w mieście. Ogłoszenie można też zamówić w siedzibie redakcji: Schlossstrase 8. Tel: 346.
Konto pocztowe firmy - Konigsberg nr .....................(już nieaktualny).
Firmę prowadzą: u.Dargiel i ing. F. Majewski.
Reklamy zamawiać można u agentów w biurze redakcji.
Cena za pasek reklamowy 46 mm - 6 pF
90 mm - 20 pF
Płatność gotówką.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2020/07/24 09:09 #19

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin

Aszok napisał: Dołożę i ja swoich ,,kilka groszy".

Można poznać źródło?

Drukarnia i Wormditter Zeitung 2020/07/24 17:34 #20

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 41
Naturalnie: karta (pierwsza i jedyna niestety) egzemplarza gazety z 26.04.1940r.