Karczma w Ornecie - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Karczma w Ornecie 2010/11/07 19:51 #1

• Anonymous
  • Anonymous Avatar Autor
  • Gość
Dzień Dobry drodzy ornecianie dziś takie mam pytanie. W każdym mieście znajdowała się karczma przydrożna. Gdzie taką wybudowano w Wormditt?

Karczma w Ornecie 2010/11/10 20:05 #2

• Anonymous
  • Anonymous Avatar Autor
  • Gość
Mam plan Wormditt z oznaczonym Löwenkrug. Znajdowała się przed mostem

Karczma w Ornecie 2013/06/23 16:04 #3

• WYBORCA
  • WYBORCA Avatar Autor
  • Gość
To była karczma czy gospoda? Ktoś wie czym się różniły?
REKLAMA

Karczma w Ornecie 2013/07/03 15:39 #4

• dundReaniab
  • dundReaniab Avatar Autor
  • Gość
Jedna karczma znajdowała się przy drodze na Elbląg.Z tego co mi wiadomo druga znajdowała się przy drodze lidzbarskiej.

Karczma w Ornecie 2013/07/03 18:17 #5

• ja
  • ja Avatar Autor
  • Gość
Jest gdzieś w internecie mapa Ornety z zaznaczoną karczmą i młynem.

Karczma w Ornecie 2015/04/10 16:04 #6

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość
Wstawiam plan Wormditt z zaznaczoną karczmą Löwenkrug

Załączniki:

Karczma w Ornecie 2020/11/24 19:14 #7

• odebrać!
  • odebrać! Avatar Autor
  • Gość
Połączenie z prawym brzegiem rzeki zapewniał duży most młyński, przy którym znajdował się dawny Löwenkrug” ważna dla podróżnych karczma. Została ona wzniesiona z inicjatywy biskupa Marcina Kromera, by zapewnić nocleg nie tylko licznie przybywającym pielgrzymom, ale i mieszkańcom, którzy po zamknięciu bram nie mogli już wejść do miasta. W zamian za działkę ziemi wartą trzy grosze, Kromer ofiarował 1 lipca 1587 roku miastu przyległy teren pod budowę stajni. Gospodarz karczmy miał prawo sprzedawać i podawać jedynie orneckie piwo i miód. Po pierwszej wojnie szwedzkiej karczma została zniszczona i odbudowana dopiero w 1645 roku.

Karczma w Ornecie Wczoraj 09:20 #8

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość
Motel albo zajazd. Jeśli podróżowano konno to musiała być też jakaś końska noclegownia. Budynek karczmy plus ewentualna stajnia zajmował sporo miejsca.

Karczma w Ornecie Wczoraj 20:34 #9

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość

Jedna karczma znajdowała się przy drodze na Elbląg.Z tego co mi wiadomo druga znajdowała się przy drodze lidzbarskiej.

W którym miejscu przy drodze do Lidzbarka?

Karczma w Ornecie Wczoraj 21:36 #10

• Tygrysek
  • Tygrysek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert od polityki
  • Otrzymane podziękowania: 7

Druga gospoda stała przy samym kościele. Później na jej miejscu postawiono nową kamienicę znaną jako dom handlowy Leo Keuchela.
  • Strona:
  • 1