Tunel pod starym miastem - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Orneckie lochy 2013/01/23 20:49 #11

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 41
To również nie moja koronna domena, ale wiem jedno - Niemcy mieli i mają głowy na karku. Nie wyrzucają również pieniędzy w błoto. Dla nich tylko lepsze jest wrogiem dobrego.

Orneckie lochy 2013/01/23 20:58 #12

• Aszok
  • Aszok Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 41
Wracam do wątku lochów. Są miasta, które potrafią wykorzystać posiadane walory, również w Polsce. Sandomierz, na ten przykład ze swoich lochów pod starówką uczynił nie lada atrakcję turystyczną.
Zastanawiam się, czy są jakieś szanse, by chociaż spróbować, czy cokolwiek z tymi lochami da się zrobić.
Pomieszczenia w których obecnie znajduje się kawiarnia ,,Gotycka" przez stulecia stały puste.
Może współcześni włodarze miasta spróbują poszukać jakiegoś innego rozwiązania, krom pójścia na łatwiznę i zamurowania dziury. Okazja ku temu sama się stworzyła - wszak nasz piękny gród obchodzi swe sędziwe urodziny.

Orneckie lochy 2013/01/23 21:27 #13

• Robcio
  • Robcio Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty głos
  • Otrzymane podziękowania: 12
"Gotycka" to ciekawe miejsce na umieszczenie historii Ornety. Niestety wygama inwestycji (klima, ogrzewanie,swiatło).
Myslę , że jest duża szansa zrobić małe muzeum w piwnicach i włodarze o tym wiedzą.

Lochy to niebywała gratka turystyczna by była. Ale jak każdy wie jest to budowla a co się z tym wiąże masa problemów biurokratycznych i remontowych.
Trzeba ocenić czy wogóle nadają sie do zwiedzania..a firmy specjalistyczne ze Śląska sporo sobie życzą. To pierwszy krok. Drugi to zdobyc spore fundusze. Może ktoś podsunie jakiś pomysł (projekt, dotacje unijne, itp)?
REKLAMA

Orneckie lochy 2013/01/25 08:14 #14

• jaku
  • jaku Avatar
  • Wylogowany
  • Sekcja historyczna
  • Otrzymane podziękowania: 26
Wątek tuneli poruszany był już kiedyś na Pomorskim Forum Eksploracyjnym.

www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f...=16244&hilit=+orneta

Tunel pod starym miastem 2022/02/07 19:33 #15

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość
Witam wszystkich. Mam pytanie do forumowiczów. Dlaczego niemieckie źródła milczą na temat rzekomych kanałów podziemnych w Wormnditt?

Tunel pod starym miastem 2022/02/07 19:43 #16

• Anonim
  • Anonim Avatar Autor
  • Gość
Mój dziadek opowiadał że pod koniec lat 50 pojawili się w Ornecie dziwnie zachowujący się ludzie wypytujący mieszkańców o tunele pod miastem. Rzekomo byli to poszukiwacze ukrytych przez niemców skarbów

Tunel pod starym miastem 2022/02/07 20:09 #17

• Tygrysek
  • Tygrysek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert od polityki
  • Otrzymane podziękowania: 7
O matko, kto odkopał ten temat po 10 latach :woohoo: Fajnie by było gdyby włodarze Ornety więcej czasu poświęcali na ratowanie bezcennego dziedzictwa kulturowego Ornety, Środki unijne się skończą i będzie po ptokach.

Tunel pod starym miastem 2022/02/07 20:14 #18

• ornecianek
  • ornecianek Avatar Autor
  • Gość

Anonim napisał: Witam wszystkich. Mam pytanie do forumowiczów. Dlaczego niemieckie źródła milczą na temat rzekomych kanałów podziemnych w Wormnditt?

Nie ma żadnego materialnego śladu w archiwach na temat orneckich lochów. Być może rzekome lochy to stary system miejskiej kanalizacji.

Tunel pod starym miastem 2022/02/16 07:28 #19

• mortyr
  • mortyr Avatar Autor
  • Gość
Podobne rozwiązanie zastosowano w Pasłęku. Są rzekomo pod miastem ogromne lochy. łączące kościół z zamkiem. Od llat mówi się że ukryto w nich bursztynową komnatę. Orneta leży niedaleko Pasłęka. Kto wie czy część komnaty faszyści nie ukryli w lochach orneckich.

Niektórzy starzy pasłęczanie wspominają, jak późną jesienią i zimą 1944 roku do zamku wjeżdżały wojskowe ciężarówki, z ciężko pracującymi silnikami, załadowane drewnianymi skrzyniami i dokładnie strzeżone. Do ich rozładowywania wykorzystywano więźniów. Nikt nie wiedział, co zawierały, a i pytać w takiej sytuacji nikt raczej by się nie odważył

Tunel pod starym miastem 2022/02/16 08:41 #20

• real
  • real Avatar Autor
  • Gość
Bursztynowa komnata w Ornecie :woohoo: Tego jeszcze nie grali