Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety - Strona 2 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety 2010/03/10 23:25 #11

• Krzysztof U
  • Krzysztof U Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 16
Główną winę za masakrę na cywilach ponosi Gauleiter Erich Koch który nie pozwolił na ewakuację gdy była możliwa. Niemcy w Prusach dobrze wiedzieli co ich czeka jeśli wpadną w ręce sowietów. poprzedniej jesieni . Widzieli w kinie kronikę filmową z informacjami o 62 zgwałconych i zamordowanych kobietach i młodych dziewczętach w Nemrnersdorfie latem 1944 gdy Czerniachowski zapuścił się za granice niemiecką. Niemiecka kronika pokazująca oględziny po chwilowym odbiciu wioski, wywołała w Niemczech panikę i stała się zaczątkiem eksodusu ludności cywilnej z Prus Wschodnich. Trudno powiedzieć co myśleli o gwałtach naczelni dowódcy. Np. Marszałek Rokossowski wydał w tym czasie rozkaz numer 006, który usiłował ?skierować uczucia nienawiści na walkę z wrogiem na polu bitwy? i wyznaczał surowe kary za ?grabieże, rabunki, gwałty, podpalenia i zniszczenia?. Znany jest przypadek jednego z dowódców dywizji piechoty, który ?osobiście zastrzelił porucznika ustawiającego swoich żołnierzy w kolejce przed niemiecką kobietą, która leżała na ziemi?. Lew Kopielew opisał wydarzenie z Olsztyna, gdy usłyszał ?straszny krzyk? i zobaczył dziewczynę ?z długimi blond włosami w nieładzie, w podartej sukience?, która przerażająco krzyczała: ?Jestem Polką! Jezus, Maria! Jestem Polką!?. Dziewczynę goniło dwóch pijanych czołgistów, a wszystko to rozgrywało się na oczach innych żołnierzy i oficerów. Gdy po zbiorowych gwałtach w Królewcu kobiety błagały swoich prześladowców, by zakończyli ich cierpienia, ci wydawali się nawet urażeni: ?Rosyjscy żołnierze nie zabijają kobiet. Tak czynią tylko Niemcy?.

Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety 2010/03/11 18:49 #12

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
ile polskich kobiet zostało zgwałconych przez sowietów nikt nie liczy a niemcy sami sobie byli winni nikt im nie kazał pchać się na iwana

Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety 2010/03/11 21:01 #13

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
każdy chyba słyszał co się stało z siostrami katarzynkami po wejściu ruskich do ornety ruskie to bydło bez obrazy dla krów
REKLAMA

Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety 2010/03/14 15:34 #14

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
Największa zbrodnią II wojny światowej były powojenne wysiedlenia Niemców,którym winna jest Polska,odrzucając pokojowe propozycje III Rzeszy w 1939r :evil: szwabom to się w głowach poprzewracało dopóki wermaht wygrywał to przesiedlanie im nie przeszkadzały

Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety 2010/03/14 21:14 #15

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
moja babcia zawsze mowila, ze to sowieci byli gorsi niz hitlerowcy, jezeli mowimy o przechodzeniu przez wioski. Ruski nie mieli litosci, mordowali, gwalcili i palili na potege. zero dyscypliny w czorwonej armi

Re: Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety 2010/03/17 19:05 #16

• zosia
  • zosia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert od polityki
  • Otrzymane podziękowania: 0

iwan napisał: ile polskich kobiet zostało zgwałconych przez sowietów nikt nie liczy a niemcy sami sobie byli winni nikt im nie kazał pchać się na iwana

moja babcia opowiadała że ruscy byli jak horda tatarska co jest zgodne z niemieckimi opisami co nie zmienia faktu ze naród niemiecki sam sobie zgotował taki los a przy okazji całej europie

Re: Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety 2010/03/18 22:25 #17

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość
Gabriele Köpp napisała książkę - pamiętnik Warum war ich bloß ein Mädchen? - Czemu musiałam być dziewczynką? Statystycznie Niemki w styczniu - lutym 45 miały średnio 16,7 lat i każda z nich została zgwałcona 12 razy przez sowieckich sołdatów. Mało która pamięta jeśli żyje kto rozpoczął II wojnę

Re: Flüchtlingstreck - ucieczka Niemców z Ornety 2010/06/06 17:57 #18

• Anonymous
  • Anonymous Avatar
  • Gość

Gość napisał: Gabriele Köpp napisała książkę - pamiętnik Warum war ich bloß ein Mädchen? - Czemu musiałam być dziewczynką? Statystycznie Niemki w styczniu - lutym 45 miały średnio 16,7 lat i każda z nich została zgwałcona 12 razy przez sowieckich sołdatów. Mało która pamięta jeśli żyje kto rozpoczął II wojnę

jak by gwałcono młode polki to by się niemki tylko śmiały kto mieczem wojuje ten od miecza ginie