Sägewerk - tartak Emila Koya - Strona 3 - Forum Ornecianki
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Sägewerk - tartak Emila Koya 2020/05/23 19:27 #21

• ewa
  • ewa Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 21

adamnel napisał: Oprócz zakładu młynarskiego, młyn ten posiadał również tartak i olejarnię. Ta ostatnia była najstarszą częścią zakładu młyńskiego. Oprócz drewna i oleju, młyn przetwarzał również zboże paszowe dla okolicznych gospodarstw na mączkę. Młyny zasilane były głównie energią wodną, ale także parową.

Ciekawe o który tartak chodzi?

Sägewerk - tartak Emila Koya 2020/05/23 23:25 #22

• adamnel
  • adamnel Avatar
  • Gość
Na razie nie wiem. Ale teren przed zaporą jest dośc rozległy i można by tam prawdopodobie tam to usytuować. Temat do dyskusji. Życie w tamtych czasach skupiało się najczęsciej przy ciekach wodnych. Jak okazuje się na bok odchodziły az trzy kanały. Ja jestem rocznik 1951 i pamiętam tylko 2. Pamiętam jeszcze, że przed przejściem kanału młyńskiego pod obecną ulicą Młynarską, tam gdzie dotąd jest barierka ( co można zobaczyć na starych zdjęciach) stały 2 budynki gospodarcze, których przeznaczenia mogę tylko się domyślać. Stały one jakby w linii kanału(zdjęcie w załączniku). Ponieważ w w informacjach często przewiwija się temat, że Wormditt słynęło z sukiennictwa przyszła mi taka myśl czy to nie były folusze. W tamtych czasach często przy kanałach wodnych były tzw. folusze. Folusze istniały w pobliżu wszystkich ośrodków, w których zajmowano się produkcją tkanin wełnianych. Ponieważ wymagają one wody zarówno do napędu urządzenia foluszniczego (przy pomocy koła wodnego), jak i do zwilżania tkanin w procesie folowania, stawiano je zwykle nad odpowiednio wydajnymi ciekami wodnymi.
Załączniki:

Sägewerk - tartak Emila Koya 2020/05/24 01:40 #23

• Krzysztof U
  • Krzysztof U Avatar
  • Wylogowany
  • Admin
  • Otrzymane podziękowania: 16

adamnel napisał: Jak okazuje się na bok odchodziły az trzy kanały. Ja jestem rocznik 1951 i pamiętam tylko 2. Pamiętam jeszcze, że przed przejściem kanału młyńskiego pod obecną ulicą Młynarską, tam gdzie dotąd jest barierka ( co można zobaczyć na starych zdjęciach) stały 2 budynki gospodarcze, których przeznaczenia mogę tylko się domyślać. Stały one jakby w linii kanału(zdjęcie w załączniku).

Dobry trop. Miejsca 1,2 i 3 czekają na odkrywcę

Załączniki:
REKLAMA

Sägewerk - tartak Emila Koya 2020/05/24 17:10 #24

• jjaaa
  • jjaaa Avatar
  • Gość
Kanał równoległy do ulicy młynarskiej przebiegał przy budynkach mieszkalnych?

Sägewerk - tartak Emila Koya 2020/08/04 20:47 #25

• młyn - tartak
  • młyn - tartak Avatar
  • Gość
To dom Emila Koya. Na zdjęciu z córkami: Toni i Hanną. Adres: Steindam 28. (czyli Młynarska).
Dom połączony jest ze starym budynkiem młyna i tartaku.