Na razie nie wiem. Ale teren przed zaporą jest dośc rozległy i można by tam prawdopodobie tam to usytuować. Temat do dyskusji. Życie w tamtych czasach skupiało się najczęsciej przy ciekach wodnych. Jak okazuje się na bok odchodziły az trzy kanały. Ja jestem rocznik 1951 i pamiętam tylko 2. Pamiętam jeszcze, że przed przejściem kanału młyńskiego pod obecną ulicą Młynarską, tam gdzie dotąd jest barierka ( co można zobaczyć na starych zdjęciach) stały 2 budynki gospodarcze, których przeznaczenia mogę tylko się domyślać. Stały one jakby w linii kanału(zdjęcie w załączniku). Ponieważ w w informacjach często przewiwija się temat, że Wormditt słynęło z sukiennictwa przyszła mi taka myśl czy to nie były folusze. W tamtych czasach często przy kanałach wodnych były tzw. folusze. Folusze istniały w pobliżu wszystkich ośrodków, w których zajmowano się produkcją tkanin wełnianych. Ponieważ wymagają one wody zarówno do napędu urządzenia foluszniczego (przy pomocy koła wodnego), jak i do zwilżania tkanin w procesie folowania, stawiano je zwykle nad odpowiednio wydajnymi ciekami wodnymi.