Dzięki za opis.
Ciężko jest doprawdy zawyrokować jak mógł wygladać zamek.
jedno jest pewne: zarys murów. wynika to z planu szwedzkiego (1627) jak i ukształtowania terenu i pozostałości fundamentów.
W ostatnim opisie podajesz , że mury były flankowane trzez trzy wysunięte wieże. Pewnikiem jest ilości wież. Wielokrotnie spotkałem się z tą ilością wież (baszt) w literaturze. To też przyjąłem za pewnik

Jednak zagłębiając się w literaturę o obiektach obronnych średniowiecza wskazuje się na umieszczanie wież lub baszt w murach obronnych, wysuniętych tylko częściowo poza obrys tego muru. Celem było rażenie przeciwnika który znalazł się pod samymi murami. Itak widać w zamkach które zachowały sie na terenie Warmii i Mazur (i nie tylko)
Wysuniętymi obiektami , połączonymi z zamkiem były tzw. gdaniska. Taki klasyczny przykład można zobaczyć w zamku w Kwidzynie.
Pełniły one dwie funkcje: gospodarczą (wyrzucano nieczystości poza obręb zamku) oraz obronną. Na jednym z planów widac takie dwie wysuniete obiekty.
Ja przyjałem , zgodnie z klasyka budowli obronnych , że wieże były "wmontowane " w mur obronny. Oraz, że były dwa gdaniska , które właczone były w system obronny.
Jesli jedno z nich zbudowane przy głownym budynku - rezydencji biskupa było obiketem murowanym, tak drugie, wybodowane z późniejszym okresie miało juz mniejsze znaczenie strategiczne. Czyli uzyto materiału mieszanego: ceglano drewnianego. Juz od początku XVII wieku obiektu te raciły swoja role (jak równiez elemnty zamku) z powodu wprowadzenia artylerii.
Z dużym prawdopodobieństwem można określic miejsce bramy wjazdowej do zamku biskupiego. tak jak w opisie który przytoczyła Ewa. Nie wiadomo jak wyglądałą sama brama wjazdowa. Jedynie można sie opierac na podobnych istniejących obiektach obronnych.
To tak ogólnie o zamku. Reszta to "poetica" i szukanie schemató w budownictwie obronnym średniowiecza. Mam nadzieję , ze z sporym prawdopodobieństwem udało sie przybliżyc wyglad zamku.
Z założeniami jak wyżej zgadzają sie tez fachowcy, specjaliści muzealnicy z Olsztyna.